Υστεροσκόπηση
Τι είναι η Υστεροσκόπηση
Η Υστεροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος με την οποία ελέγχεται η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο, με τηλεσκόπιο. Η υστεροσκόπηση λοιπόν, μας βοηθά να εξετάσουμε το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας, την τραχηλική κοιλότητα, τα στόμια των σαλπίγγων στην μήτρα, καθώς και την ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας (πχ πολύποδας).
Η επέμβαση πραγματοποιείται με μία πολύ λεπτή κάμερα (5-6χιλ.), η οποία εισάγεται στον τράχηλο και με αυτό τον τρόπο ελέγχεται η κοιλότητα της μήτρας. Η λεπτή αυτή κάμερα ονομάζεται υστεροσκόπιο και εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, χωρίς την πρόκληση τομών.
Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο τύποι υστεροσκόπησης :
- Διαγνωστική υστεροσκόπηση: είναι μια μέθοδος με την οποία ελέγχουμε με μεγέθυνση το εσωτερικό της μήτρας του ενδοτραχήλου και τα σαλπιγγικά στόμια.
Η διαγνωστική μέθοδος πλεονεκτεί έναντι της πιο παραδοσιακής διαγνωστικής απόξεσης, αφού ο γιατρός μπορεί και βλέπει μέσα στη μήτρα και έτσι καταφέρνει πιο άμεσα να εντοπίσει το όποιο πιθανό πρόβλημα.
Ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις: αιμορραγία στην εμμηνόπαυση, υποψία ενδομήτριων συμφύσεων, αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματική γονιμοποίησης και αφαίρεση ενδομήτριου σπειράματος. - Επεμβατική υστεροσκόπηση: Το οπτικό εργαλείο που εισάγεται στη μήτρα μέσω του κόλπου έχει μεγαλύτερο πάχος ανάλογα με την εκάστοτε επέμβαση. Η επεμβατική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται: σε περίπτωση πολύποδα ενδομητρίου, για λύση συμφύσεων, σε διαφράγματα της μήτρας (δυσπλασία της μήτρας) και για περιπτώσεις ινομυωμάτων.
Ανάρρωση
Η ανάρρωση μετά την επέμβαση είναι πάντοτε γρήγορη και ανώδυνη. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται επιπλοκές κατά την μετεγχειρητική περίοδο, διότι δεν δημιουργούνται τομές. Συνεπώς η ασθενής λίγες ώρες μετά την επέμβαση (2-3 ώρες) μπορεί να γυρίσει κανονικά στο σπίτι της, ενώ από την επόμενη κιόλας ημέρα μπορεί να επιστρέψει σε όλες της, τις δραστηριότητες. Επιπλέον, την πρώτη ημέρα, ενδέχεται να νιώσει κάποιες κράμπες χαμηλά στην κοιλιά σε συνδυασμό με ένα πολύ ελαφρύ πρήξιμο.
Έχετε περισσότερες απορίες; Θα χαρούμε να τις ακούσουμε!